Obuka putem „Otvorenih škola edukacije“ u oblasti organske proizvodnje za 26 žena počeće u utorak 16. juna 2015. godine, u 10.30 časova u prostorijama Centra za organsku proizvodnju iz Selenče (ulica Maršala Tita 102).

Obuka je organizovana u okviru projekta Mentorstvo kao alat za osnaživanja žena korisnica farm inkubatora“ čiji je cilj uspostavlјanje edukativne i mentoring podrške izabranim korisnicama farm inkubatora i stvaranje mogućnosti za efikasniji plasman gotovih proizvoda na domaće tržište. Takođe, namera je kreirati i akcioni plan u oblasti rodne ravnopravnosti čime će se dodatno osnažiti ženska populacija na lokalnom nivou.

Otvorene škole edukacije predstavljaju novi vid podrške razvoju ženskog preduzetništva u oblasti organske proizvodnje, koje pored drugih alatki, poput oglednih polja, inkubatora, mentoringa i udruživanja, unapređuju profesionalne veštine i kompetencije preduzetnica.

U edukaciji učestvuju predstavnice osam ženskih seoskih udruženja iz Vojvodine koja već primenjuju principe organske poljoprivredne proizvodnje, a novi petomesečni ciklus predavanja i praktičnih radionica obuhvatiće osnove pojedinih načina organske poljoprivrede, pre svega onih koji su specifični za pojedine regione Vojvodine, а koji predstavljaju i primere dobre prakse. Ukazaće se na značaj organske proizvodnje u savremenoj proizvodnji hrane, kao i na trendove u Srbiji i Evropskoj uniji.

Projekat realizuje Centar za organsku proizvodnju iz Selenče uz finansijsku podršku Zavoda za ravnopravnost polova.