Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Stanislava Malić-Gostović potpisala je u sredu, 14. decembra 2022. godine ugovore sa 38 žena preduzetnica kojima su odobrena sredstva za kupovinu opreme u ukupnoj vrednosti od 13.348.617,25 dinara.
Konkurs je raspisan sa ciljem unapređenja poslovanja žena preduzetnica sa teritorije AP Vojvodine, odnosno pružanja institucionalne podrške razvoju poslovanja kojim upravljaju žene, i to putem investiranja u opremu koja će doprineti rastu prihoda, novom zapošljavanju i unapređenju tehnologije procesa proizvodnje ili pružanja usluge.

Bespovratna sredstva Zavoda za ravnopravnost polova će ove godine prema prijavama preduzetnica biti utrošena na kupovinu opreme za različite delatnosti, od proizvodnje proizvoda od drveta, plute, slame i pruća, prerade mleka i proizvodnje sireva, destilacije, prečišćavanje i mešanja pića, proizvodnje putnih i ručnih torbi, saračkih proizvoda i kaiševa do opreme potrebne u uslužnim delatnostima poput restorana, krojačkih i frizerskih salona, stomatoloških ordinacija, arhitektonskih biroa, knjigovodstvenih agencija itd.

Žužana Bala, vlasnica “Art studio projekta” sa direktorkom Zavoda

Preduzetnica Žužana Bala, arhitektkinja i vlasnica porodične firme „Art Studio Projekt“ iz Temerina, koja nudi razne prirodne i kreativne materijale za kuću i enterijer, a u ponudi imaju rezbarene lajsne i ukrase, bambus tapete, roletne i drugo, konkurisala je za strug za drvo koji može da obradi dugačke predmete poput garnišni. Ova oprema će proširiti njihovu ponudu jer, prema njenim rečima, neki predmeti često nedostaju u prodaji, pa se kupci ili majstori okreću stranom tržištu i uvoze ih, a ovako će nova oprema proširiti ponudu firme i omogućiti veće prihode.
Posmatrajući odnose muškaraca i žena u svojoj firmi, gde radi zajedno sa bratom i ocem, primećuje razlike u pristupu radu, ali smatra da saradnja žena i muškaraca mora da postoji i da je ona veoma bitna.
Važno je povezati žensko preduzetništvo sa muškim jer ono dodaje neki nov nivo kreativnosti i drugačije razmišljanje. Nama ženama jeste teže zbog dece i porodice i što sve paralelno radimo, ali ključ je u saradnji.

Foto: preuzeto sa sajta “Male mlekare ĆUK”

Istog mišljenja je i Milena Ćuk iz Banatskog Karađorđeva, vlasnica preduzetničke radnje „Mala mlekara Ćuk“ koja se bavi proizvodnjom sireva i namaza od 2008. godine, a ove godine je kod Zavoda konkurisala za kupovinu analizatora mleka. Prema njenim rečima ova oprema će joj pomoći u kontroli mleka koje otkupljuje od dobavljača, ali i u proceni od kakvog mleka se i kada može praviti određena vrsta sira.
„Podrška državnih institucija je važna, ženama treba mnogo više pomoći u biznisu od muškaraca jer su razlike velike, žene nisu dovoljno shvaćene naročito kada je u pitanju područje materinstva i zasnivanja porodice“.

Emeši B. Varga, vlasnica “Studija 255”

Emeši B. Varga iz Temerina, pored arhitektonske vizualizacije koje joj je primarno zanimanje, od 2021. godine se bavi i dizajnom predmeta i igračka u okviru firme „Studio 255“. Na osnovu konkursa Zavoda dobila je sredstva za kupovinu oscilirajuće šmirgle i druge specijalne opreme koja će joj pomoći da ubrza proizvodnju jer trenutno sve šmirgla ručno.
„Prvi put konkurišem za sredstva kod državnih institucija i bilo mi je iznenađenje da sam prošla na ovom konkursu. Mašine koje ću kupiti su skupe i puno će mi značiti ova novčana podrška. Primećujem da država dosta ulaže u žensko preduzetništvo i da postoje razni programi koji pomažu mlade preduzetnice.“

Erika Fičor, vlasnica samostalne zanatske radnje „PYTHON“ iz Subotice konkurisala je za kupovinu šivaće mašine neophodne za finu obradu tašni. Prema njenim rečima, za ove poslove nedostaje radna snaga jer više ne postoji škola za kožnu galanteriju, torbare i sarače i ona sama obučava svoje radnike i radnice.
U početku, kada je počinjala da se bavi ovim poslom, primećivala je da je okolina drugačije gleda jer je žena, bilo joj je teško, ali danas, posle 32 godine bavljenja ovim poslom, ova preduzetnica misli da su žene ravnopravne sa muškarcima i da svako pruža svoj kvalitet i doprinos u radu.
„Nema razlike u zainteresovanosti za ovaj zanat kada su u pitanju žene i muškarci, kod mene u radnji je ravnomerna zastupljenost oba pola. Muškarci su možda potrebniji za poslove gde je potrebna fizička snaga, kada je u pitanju rad sa debljom kožom jer oni rade na izradi kaiševa, motoraških torbi i bisaga, dok su žene veštije u izradi finijih ženskih torbica i novčanika“.

Dobitnica sredstava Milana Miljić, vlasnica destilerije “ORTODOX KOALAS”

Milana Miljić je tehnološkinja i vlasnica destilerije „ORTODOX KOALAS“ iz Novog Sada. Od sredstava dobijenih od Zavoda za ravnopravnost polova kupiće tankove, punilice, etiketirke i pumpu sa filterom jer je do sada većinu poslova obavljala ručno i nova oprema će joj u velikoj meri olakšati buduće poslovanje.
„Ova oblast nije tipična za žene, više je muškaraca jer tu ima dosta fizičkog rada, to znam iz ličnog iskustva jer sam nakon studija htela da konkurišem u nekim vinarijama, pa i za destilerije, ali tamo su uvek tražili muškarce tehnologe. Jako je teško bilo pronaći posao, naročito ako vide da ste žensko. Međutim, to se menja u poslednjih pet-šest godina, sve više imam koleginica tehnologa u ovoj oblasti jer se pokazalo da su one u ovim poslovima detaljnije i pedantnije.“

FOTO: preuzeto sa FB stranice destilerije “ORTODOX KOALAS”

Oblast ekonomskog osnaživanja žena spada u jedne od prioritetnih programskih aktivnosti u okviru delatnosti Zavoda za ravnopravnost polova. Ekonomsko osnaživanje žena obuhvata kreiranje programa, mera, akcija, kampanja i drugih aktivnosti kojima se podstiče razvoj, zapošljavanje, samozapošljavanje i bolji ekonomski položaj ove društvene grupe u oblasti ekonomskog razvoja.

Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova raspisao je početkom oktobra 2022. godine Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podršku razvoja i afirmacije ženskog preduzetništva u 2022. godini za privredna društva i preduzetnice sa ciljem jačanja žena preduzetnika i privrednih društava, odnosno mikro i malih preduzeća u kojima su većinski vlasnici žene, a koje posluju na teritoriji AP Vojvodine. Na konkurs se javilo 200 žena preduzetnica što pokazuje zainteresovanost ove ciljne grupe za ovakvu vrstu podrške.