Директорка Завода Ивана Крсмановић посетила је 3. априла 2024. године Министарство за људска и мањинска права Владе Црне Горе са циљем успостављања контакта са институционалним родним механизмима у региону.

Састанку су присуствовали министар за људска и мањинска права Фатмир Гјека, начелница Одељења за послове родне равноправности Биљана Пејовић, Катарина Пецовић Паљај, начелница Службе за финансијске послове и Сања Жугић, шефица кабинета. У име Завода, поред директорке састанку су присуствовале и сараднице Катарина Крајновић и Сандра Бачко.

Директорка Ивана Крсмановић, изразила је захвалност министру Гјеки на организацији сусрета и прихватању иницијативе Завода да се успостави контакт и размене искуства у раду. Она је истакла да је циљ посете разматрање могућности за реализацију заједничких пројектних идеја и размена искуства која ће допринети унапређењу родне равноправности у обе државе. Директорка је представила програме Завода и широк спектар могућих активности када је у питању промоције политике једнаких могућности за жене и мушкарце.

Министар људских и мањинских права Фатмир Гјека истакао је важност постизања родне равноправности као кључног циља на путу ка пуној демократији и европским интеграцијама Црне Горе. Међутим, упркос постигнутом напретку, Црна Гора се и даље суочава са бројним изазовима у остваривању потпуне родне равноправности и неопходно је радити и даље на усвајању и афирмацији политика које ће државу водити ка инклузивнијем друштву.
Начелница Одељења за послове родне равноправности у Министарству за људска и мањинска права Владе Црне Горе Биљана Пејовић представила је законодавни и нормативни оквир, те активности министарства усмереним ка унапређењу родне равноправности. Посебно је истакла значај регионалне сарадње у различитим програмима и иницијативама које су до сада реализоване. У разговору је посебан акценат био на политичкој партиципацији жена и искуству које Република Србија има, као и на родно одговорном буџетирању у коме АП Војводина предњачи и примени родно сензитивног језика у јавној управи.

Сусрет представника и представница два институционална механизма из две суседне државе у региону завршио се закључком да је учињен важан корак ка јачању сарадње између институција овог типа јер доприноси остваривању заједничког циља, а то је стварање друштва у којем су права и могућности свих појединаца и појединки једнако заштићена и промовисана.

Другог дана радне посете Црној Гори, у четвртак 4. априла 2024. године, директорка Завода Ивана Крсмановић заједно са својим сарадницама посетила је Удружење предузетница Црне Горе где је са председницом удружења Едитом Даутовић разменила искуства о положају жена предузетница у обе државе и проблемима са којима се оне суочавају у свом предузетничком подухвату.