У оквиру промотивног програма Завода за равноправност полова „Унапређена информисаност жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите“, у петак 23. марта 2018. у просторијама месне заједнице Бачко Добро Поље одржан је први у низу округли сто под називом „Женино здравље је њена снага“.

Округли сто је одржан са намером да се жене са села информишу о правима која имају у оквиру здравствене заштите, као и о обавезним прегледима у области репродуктивног здравља.

На округлом столу учествовали су Диана Миловић, директорка Завода за равноправност полова, Снежана Кнежевић, заменица покрајинског заштитника грађана за равноправност полова, Даница Драгнић, специјалисткиња гинекологије и акушерства у Општој болници Врбас и Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Директорка Завода истакла је да је ово пилот-програм који има за циљ информисање жена у сеоским  срединама, имајући у виду чињеницу да су жене у мањим местима недовољно информисане о здравствeној заштити и правима која имају.
Заменица омбудсмана задужена за равноправност полова Снежана Кнежевић указала је на бројне препреке које постоје у остваривању здравствене заштите, као што је отежано заказивање специјалистичких прегледа, али и указала на права која пацијенти имају на располагању како би остварили равноправан приступ здравственим услугама.
„Мало људи зна, а нарочито у мањим срединама, да постоје начини да остварите своје право на преглед. Институције Заштитник права осигураних лица и Саветник за права пацијената су свакако механизми који морају да се користе“, рекла је заменица Кнежевић.

Докторка Даница Драгнић из опште болнице Врбас указала је на значај редовних гинеколошких прегледа јер жене не иду редовно што касније отежава процес лечења.
„Редовно значи рано открити малигне промене, упале и разна друга стања која се могу успешно лечити. Важно је знати да је карцинома грлића материце узрок смртности сваке треће жене у свету, а сваке друге жене у Србији“, истакла је докторка Драгнић.

Предраг Радовић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова је рекао да здравствена заштита тражи партнерски однос и да сваки здравствени осигураник има право на доступност здравствене заштите, слободан избор лекара, као и право да поднесе приговор уколико је незадовољан било пруженом здравственом услугом, било поступком према њему, или уколико му је здравствена услуга ускраћена.

Разговор са женама изазвао је велику пажњу и указао на потребу да се оваква врста информисања јавности у мањим срединама и на ове теме мора континуирано спроводити.

Округли сто биће одржан у још два села – Савином Селу 30. марта и Куцури 13. априла 2018.