Директорка Завода за равноправност полова Ивана Крсмановић и сарадница за односе са јавношћу Катарина Крајновић присуствовале су 13. фебруара 2024. године у Градској управи у Зрењанину, завршној конференцији пројекта „Остваривање права жена у Србији кроз заговарање и активно учешће” на којој су представљени остварени резултати кроз активности, радионице и заговарање за унапређење положаја жена на селу.

Пројекат који су реализовали Удружење грађанки ФемПлатз и Зрењанински едукативни центар био је посвећен побољшању положаја жена са села подстицањем њиховог умрежавања, унапређењем знања и вештина, препознавањем кључних потешкоћа и препрека са којима се суочавају у остваривању својих права.

Конференцију је отворила Невена Марчета из UN WOMEN Србија, Андријана Човић, програмска сарадница ФемПлатз-а, која је говорила о положају жена на селу на основу годишњег извештаја о родној равноправности и положају жена у Србији за 2023. годину, и Радослава Аралица из Зрењанинског едукативног центра која је представила постигнуте резултате и изазове у раду са удружењима жена са села и заговарачким активностима усмереним ка локалним самоуправама.

Завод за равноправност полова је већ дуги низ година посвећен циљној групи жена са села и континуирано учествује у праћењу њиховог положаја и резултата које остварују и друге организације. Институционална подршка и сарадња са цивилним сектором један је од приоритета и стратешких циљева наше установе који доприносе заједничкој борби за унапређење положаја жена.

Фото: ФемПлатз