Завод за равноправност полова обележио је овогодишњу кампању “16 дана активизма против насиља према женама” низом предавања по општинама у Војводини која су за циљ имала информисање жена о томе шта је родно засновано насиље, како га препознати, који је правни оквир заштите од насиља, као и које нове законске мере доноси Закон о спречавању насиља у породици.

У периоду од 27. новембра до 5. децембра 2017. године Завод за равноправност полова је спровео локалну Кампању „Кроз живот без насиља!” путем едукативних трибина у 6 општина и градова Војводине: у Сремској Митровици, Руми, Старој Пазови, Иригу, Инђији и Новом Саду.

Успостављена је сарадња са локалним градским и општинским самоуправама и родним локалним механизама који су обезбедили подршку институција укључених у заштиту жена од насиља, пре свега представника/ца локалних полицијских станица и управа, Центара за социјални рад, тужилаштва, домова здравља.

Предавање о томе које све врсте насиља постоје, зашто се мушко насиље дешава, ко су насилници, као и који су механизми заштите жена у ситуацији насиља одржали су Милена Дујовић, породична саветница, мр Мирослава Вучетић Ћирић, психолошкиња и психотерапеуткиња из Центра за социјални рад Нови Сад, Дејан Укропина, адвокат и Далиборка Војводић Томовић, координаторка за насиље у породици у Полицијској управи Нови Сад.

Предавања су окупила укупно 356 жена и мушкараца.

Спроведене активности Завода реализоване су у оквиру покрајинског Програма за заштиту жена од насиља у породици и у партнерским односима и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период 2015-20120. године, а намера је да се институције обавежу на информисање јавности о мерама и ресурсима заштите од родно заснованог насиља, да реагују и овај проблем уврсте у јавне политике јер насиље превазилази приватни и породични простор.