У четвртак, 7. децембра 2023. године са почетком у 15:30 часова у згради Ректората Универзитета у Новом Саду (Зорана Ђинђића 1, сала у приземљу) биће одржана промоција књиге Прилог историји женских студија у Војводини: женске студије у Суботици приређивачице др Маргарете Башарагин.

На промоцији ће говорити:

  • др Маргарета Башарагин, ауторка
  • др Силвиа Дражић, рецензенткиња
  • др Милена Жикић,рецензенткиња
  • Катарина Крајновић, уредница издавачке делатности Завода за равноправност полова
  • Полазнице Женских студија

Модерира: проф др Свенка Савић


Књига Прилог историји женских студија у Војводини: женске студије у Суботици приређивачице др Маргарете Башарагин последња је у низу публикованих радова у оквиру издавачке продукције Завода за равноправност полова. Рад је изашао у оквиру Едиције “Клара Цеткин” која промовише едукативне програме, семинаре и курсеве у области родне равноправности и намењена је образовању најшире јавности заинтересоване за ову област.

Маргарета Башарагин је приредила књигу Прилог историји женских студија у Војводини: Женске студије у Суботици, са намером да представи и афирмише делатности новосадског Удружења за женске студије и истраживања у Суботици. Женске студије као алтернативни високошколски образовни програм обједињују наставу, истраживање, издаваштво и документацију о женама у јединствени програм за жене (и мушкарце). У пракси се реализују као мрежа образовних програма у неколико градова унутар југословенског простора и у Републици Србији, коју су током три деценије активно градиле предавачице заједно са полазницама у Београду, Загребу, Новом Саду и Суботици. Ауторка показује да је управо документовање историје о академском активизму жена (на локалном нивоу – у граду Суботици) један од неизоставних начина да се укаже на пут институционализације знања о женама и о родној равноправности, као и на његово преливање у законе и директан утицај на формирање разних механизама за родну равноправост код нас.

Данас радом Женских студија у Суботици руководи др Маргарета Башарагин, а у раду активно учествују и др Мирјана Докмановић и др Јасминка Дулић, уз несебичну подршку и помоћ проф. емерите Свенке Савић. Око подружнице Женских студија у Суботици окупља се велики број активисткиња које доприносе афирмисању разних тематских области с циљем унапређења положаја жене у друштву и равноправном третману, али и култури сећања.

Промоцију заједнички организују Завод за равноправност полова и Удружење „Женске студије и истраживања“ Нови Сад.