Zavod za ravnopravnost polova održao je u subotu, 20. maja 2017. godine u Čelarevu “Izložbu preduzetničkih veština žena na selu”.

Izložba je obuhvatila ručne radove deset udruženja žena iz Bačke Palanke, Beočina, Bača i Bačkog Petrovca, koja su izložila beli vez, oslikane marame na svili, tkane šalove, nakit, rukotvorine u dekupaž tehnici, modne detalje od pustovane vune, magnete, kao i kulinarske specijalitete.

Otvarajući izložbu i obraćajući se ženama, direktorka Zavoda Diana Milović rekla je da je Zavod za ravnopravnost polova uvek otvoren za jačanje potencijala udruženja žena.

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović

Ono što pokušavamo da uradimo jeste da rukotvorine i kulinarske specijalitete i sve ono čime se bavite iz hobija, prenesemo drugima i pokažemo šta naše žene iz Vojvodine mogu da urade i kako mogu da od svog hobija naprave posao. Želimo da napravimo brend i da proizvode iznesemo na tržište, jer samo ono što je domaće i vezano za stare zanate, ima svoju vrednost i treba da se vidi. Zavod je tu da vas podrži i otvori put ka Pokrajinskoj, ali i republičkoj Vladi, i voleli bismo da na kraju godine uspemo da napravimo nekoliko pravnih lica, pomognemo im da izađu na tržište i postanu ozbiljna privredna snaga” – zaključila je na kraju svog obraćanja direktorka Zavoda.

Izložbu je posetio i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić koji je tom prilikom izjavio da bez seoskih žena nemamo ni seoske porodice, a bez seoske porodice, nemamo ni sela.

“Pokrajinska vlada i sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i ove 2017. godine, koja je proglašena godinom socijalne zaštite i međugeneracijske saradnje, upotpuniće potrebe seoskih žena kroz konkurse, koji će uskoro biti raspisani”, naglasio je pokrajinski sekretar.

Sekretar Predrag Vuletić pozdravlja učesnice izložbe

Proizvodnja rukotvorina, kao drugi izvor prihoda za poljoprivredna gazdinstva nakon primarne poljoprivrede, jeste perspektivna grana koja uz minimalna ulaganja može da obezbedi samozaposlenje i izvor prihoda za preko hiljadu žena iz svih krajeva Vojvodine i doprinese promeni imidža i zemlje i regiona.

Dokaz za to jeste primer primer Borislave Trubarac, majstorice belog veza iz Udruženja NIT iz Obrovca, koja se već 12 godina, zajedno sa još dvadesetak žena, bavi isključivo vezom.

“Počela sam sa tehnikom belog veza ali kako sam sazrevala i napredovala, počela sam da radim i druge tehnike i sada radim sve i učim i druge. Radimo suvenire za Turističku organizaciju Bačke Palanke, Muzej Vojvodine u Novom Sadu, i za Etnografski muzej u Beogradu. Naše udruženje je jedino iz Vojvodine koje radi beli vez jer se u Srbiji radi manje belog veza. Po narudžbi radimo torbe, rukavice, peškire za svadbu, kuhinjske krpe i svatovske peškire. Angažovane smo i za modnu kuću “Gazu” iz Bačke Palanke gde nas je za izradu aplikacija pozvala modna kreatorka Sonja Krstić” – ističe Borislava.

Udruženje NIT se ove godine prijavilo na konkurs Etno mreže povodom Izložbe “100 žena 100 minijatura”. Minijature žena iz udruženja NIT su izabrane za izložbu u holu Skupštine Srbije, a predstavljene su minijature belog veza, heklanja i minijatura motiva iz južne Srbije.

Zavod za ravnopravnost polova, kao pokrajinski mehanizam za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u Vojvodini, već dugi niz godina, uz podršku Pokrajinske vlade, svojim programima podstiče rad i vidljivost žena sa sela, vodeći se činjenicom da kapaciteti udruženja i veštine žena mogu doprineti kako njihovom ekonomskom osnaživanju, tako i kulturnom i turističkom bogatstvu Vojvodine kao regiona.

VIDEO: Izložba preduzetničkih veština žena sa sela