Завод за равноправност полова одржао је у суботу, 20. маја 2017. године у Челареву “Изложбу предузетничких вештина жена на селу”. Изложба је обухватила ручне радове десет удружења жена из Бачке Паланке, Беочина, Бача и Бачког Петровца, која су изложила бели вез, осликане мараме на свили, ткане шалове, накит, рукотворине у декупаж техници, модне детаље од пустоване вуне, магнете, као и кулинарске специјалитете.
Oтварајући изложбу и обраћајући се женама, директорка Завода Диана Миловић рекла је да је Завод за равноправност полова увек отворен за јачање потенцијала удружења жена.

Директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић

“Оно што покушавамо да урадимо јесте да рукотворине и кулинарске специјалитете и све оно чиме се бавите из хобија, пренесемо другима и покажемо шта наше жене из Војводине могу да ураде и како могу да од свог хобија направе посао. Желимо да направимо бренд и да производе изнесемо на тржиште, јер само оно што је домаће и везано за старе занате, има своју вредност и треба да се види. Завод је ту да вас подржи и отвори пут ка Покрајинској, али и републичкој Влади, и волели бисмо да на крају године успемо да направимо неколико правних лица, помогнемо им да изађу на тржиште и постану озбиљна привредна снага” – закључила је на крају свог обраћања директорка Завода.

Изложбу је посетио и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић који је том приликом изјавио да без сеоских жена немамо ни сеоске породице, а без сеоске породице, немамо ни села.

“Покрајинска влада и секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и ове 2017. године, која је проглашена годином социјалне заштите и међугенерацијске сарадње, употпуниће потребе сеоских жена кроз конкурсе, који ће ускоро бити расписани”, нагласио је покрајински секретар.

Секретар Предраг Вулетић поздравља учеснице изложбе

Производња рукотворина, као други извор прихода за пољопривредна газдинства након примарне пољопривреде, јесте перспективна грана која уз минимална улагања може да обезбеди самозапослење и извор прихода за преко хиљаду жена из свих крајева Војводине и допринесе промени имиџа и земље и региона.

Доказ за то јесте пример пример Бориславе Трубарац, мајсторице белог веза из Удружења НИТ из Обровца, која се већ 12 година, заједно са још двадесетак жена, бави искључиво везом.

“Почела сам са техником белог веза али како сам сазревала и напредовала, почела сам да радим и друге технике и сада радим све и учим и друге. Радимо сувенире за Туристичку организацију Бачке Паланке, Музеј Војводине у Новом Саду, и за Етнографски музеј у Београду. Наше удружење је једино из Војводине које ради бели вез јер се у Србији ради мање белог веза. По наруџби радимо торбе, рукавице, пешкире за свадбу, кухињске крпе и сватовске пешкире. Ангажоване смо и за модну кућу “Газу” из Бачке Паланке где нас је за израду апликација позвала модна креаторка Соња Крстић” – истиче Борислава.

Удружење НИТ се ове године пријавило на конкурс Етно мреже поводом Изложбе “100 жена 100 минијатура”. Минијатуре жена из удружења НИТ су изабране за изложбу у холу Скупштине Србије, а представљене су минијатуре белог веза, хеклања и минијатура мотива из јужне Србије.

Завод за равноправност полова, као покрајински механизам за остваривање родне равноправности у Војводини, већ дуги низ година, уз подршку Покрајинске владе, својим програмима подстиче рад и видљивост жена са села, водећи се чињеницом да капацитети удружења и вештине жена могу допринети како њиховом економском оснаживању, тако и културном и туристичком богатству Војводине као региона.

ВИДЕО: Изложба предузетничких вештина жена са села – Челарево