Данас обележавамо Међународни дан борбе против насиља према женама у оквиру светске Кампање «16 дана активизма борбе против насиља према женама» која ове године носи слоган:

„УЈЕДИНИМО СЕ! Инвестирајмо у превенцију насиља над женама и девојчицама“

У 2023. години, тема кампање фокусирана је на важност финансирања различитих стратегија превенције како би се спречило насиље, и њена порука и позив грађанима, грађанкама и владама широм света јесте да покажу колико им је стало до окончања насиља над женама и девојчицама. Сваки напор уложен у спречавање насиља над женама је корак ка сигурнијем, равноправнијем и просперитетнијем свету.

Насиље према женама и девојчицама једно је од најраспрострањенијих и најраширенијих кршења људских права у свету. И упркос томе што многе земље доносе законе за борбу против насиља над женама, слаба примена и дискриминаторне друштвене норме остају и даље значајан проблем. Глобално, процењује се да је око 736 милиона жена — скоро свака трећа — било изложена физичком и/или сексуалном насиљу интимног партнера, непартнерском сексуалном насиљу или и једном и другом, барем једном у животу.

Насиље над женама је такође појачано у различитим окружењима, укључујући радни и онлајн простор. Поједине студије показале су да је 38 одсто жена имало лична искуства са насиљем на друштвеним мрежама, а 85 одсто жена које проводе време на мрежи уочило је дигитално насиље над другим женама. Глобална студија о женама које раде у технолошком сектору показала је да је 44 одсто жена оснивача искусило неки облик узнемиравања на послу 2020. године, од чега је 41 одсто жена искусило сексуално узнемиравање.

Насиље негативно утиче на физичко и ментално здравље и добробит жена у свим фазама њеног живота и утиче на њен професионални развој и економско оснаживање. Насиље над женама такође има шире друштвене и економске последице по породице, заједнице и друштва и омета постизање одрживог развоја.

Сваке године у периоду од 25. новембра до 10. децембра кампању широм света обележава преко 5000 организација у више од 180 земаља са захтевом за укидање свих облика насиља према женама. Кампања, кроз своје активности треба да укаже на чињеницу да је родно засновано насиље проблем људских права и искаже солидарност са женама широм света које се организовано боре против насиља према женама.

Завод за равноправност полова подсећа да је од почетка 2023. године 27 жена убијено у породично-партнерском насиљу. Најчешће учинилац је супруг или ванбрачни партнер, емотивни партнер, син или други члан породице. Убиство жена у породичном контексту најчешће се догађа када жена напусти партнера или њен партнер перципира (основано или не) да му је неверна.  Убиство је најчешће  извршено у заједничком стану или кући жртве и учиниоца, дакле тамо где би жена требало да је најбезбеднија – у породици.
Овај податак нам говори да у нашој јавности још увек постоји раширена свест о томе да је насиље приватна и породична ствар и да ће комшија пре позвати полицију због буке коју производи гласна музика него због породичног насиља. Истраживања такође указују на то да је готово сваки фемицид могао да буде спречен јер му је претходило дугогодишње насиље, а често и отворене претње убиством.

У том контексту Завод за равноправност полова апелује на грађанке и грађане да на сваку ситуацију насиља реагују одмах и ефикасно.

0800 10 10 10

Сваког радног дана од 10 дo 20 часова. Позив на овај број је бесплатан из фиксне и свих мрежа мобилне телефоније.
mreza.sos.vojvodina@gmail.com

 

Једини пут ка безбедном и сигурном друштву јесте нулта толеранција на насиље. Она је могућа променом друштвене свести јавности са једне стране и правовременом проценом ситуације насиља и реаговања надлежних органа и институција са друге стране. Бројне организације и државне установе уједињени су у доношењу посебних протокола о поступању надлежних органа и инстутуција у процесуирању фемицида, затим у спровођењу истраживања о родно заснованим мотивима фемицида, као и  увођења ограничења власништва и поседовања ватреног оружја тамо где је било забележено насиље према женама. Такође постоје препоруке и иницијативе да се развију програми за рад са учиниоцима насиља и успоставе ефикасни механизми за праћење фемицида.

Кампања је прилика да родни покрајински механизми, али и друге надлежне институције УЈЕДИЊЕНЕ инвестирају у превенцију насиља над женама и девојчицама кроз конкретне мере и акције које спроводе.

Завод за равноправност полова као  један од носилаца мера у покрајинском Програму за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период од 2023. до 2026. године и као члан координационог тима Мреже „Живот без насиља“ којом координира Покрајински заштитник грађана – омбудсман, спроводи активност која се тиче прикупљања и анализирања податакa и информација о капацитетима и потребама специјализованих женских организација и других установа у сектору социјалне заштите које пружају  психосоцијалну подршку за жртве родно заснованог насиља и насиља у породици и унапређивање таквих услуге.

У контексту примене покрајинског Програма за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период од 2023. до 2026. године  биће организован рад и едукација са представницима локалних самоуправа са територије АП Војводине како да у своје Локалне акционе планове за родну равноправност укључе и активности за промоцију нулте толеранције на насиље и активности за спречавање родно заснованог насиља према женама.

Завод за равноправност полова користи прилику да подсети медије о ЕТИЧКОМ КОДЕКСУ У ИЗВЕШТАВАЊУ О НАСИЉУ, нарочито о родно заснованом насиљу и да избегавају стереотипно и сензационалистичко извештавање јавности јер оно доприноси продубљивању патријархалног обрасца понашања и негирању насиља и злочина.

Преузми: Смернице за медијско извештавање о насиљу према женама