Поводом обележавања Међународног дана сеоских жена, у суботу 22. октобра 2022. године у Сомбору ће бити одржана традиционална манифестација Завода за равноправност полова „Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини”.

Манифестација се сваке године одржава у другом граду Војводине поводом обележавања 15. октобра – Међународног дана сеоских жена, када земље широм света различитим активностима указују на посебан допринос жена на селу, на њихову кључну улогу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја, унапређењу квалитета хране и елиминисању сиромаштва на селу. Ове године дан се обележава под слоганом „Сеоске жене се уздижу и траже основна права на одрживи развој“.

Манифестацију ће у 11 часова свечано отворити градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић и Зденка Митић, представница локалних удружења и активисткиња.

Град Сомбор је домаћин тринаесте по реду манифестације која ће ове године окупити преко 180 удружења жена са села са територије целе Војводине. Посетиоци ће имати прилику да виде производe из домаће радиности, пре свега рукотворинe, вез, тканице, сувенире, али и да пробају традиционалну војвођанску храну припремљену по старинским рецептима.

Манифестација има за циљ да промовише жене из руралних подручја Војводине, њихово стваралаштво, потенцијале и предузетнички дух, али и друштвени активизам када је у питању развој и промоција својих локалних заједница.  У том контексту, 8 удружења жена из седам управних округа Војводине представиће у Свечаној сали Градске куће своје примере добре праксе и резултате које су постигле у оквиру својих активности.

Манифестација је прилика да се посетиоци, али и представници институција, стручна јавност и медији упознају са богатим стваралаштвом и активизмом сеоских жена које могу бити значајан ресурс за развој пољопривреде, туризма али и локалних заједница уопште.

Сајам је изложбено-продајног карактера и траје од 10 до 15 часова.

Догађај се одржава у организацији града Сомбора и Туристичке организације Сомбора под покровитељством Завода за равноправност полова и Покрајинске владе.

АГЕНДА манифестације