Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, Zavod za ravnopravnost polova održao je Vrbasu tribinu „Položaj žena u društvu: dan posle – problemi i dostignuća“.

Obraćajući se prisutnima na početku skupa, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović izjavila je da je događaj sa razlogom organizovan 9. marta, dan nakon obeležavanja 8. marta, sa simboličnom porukom da borba za ženska ljudska prava i dalje traje i da je to tekovina za koju se treba i vredi boriti.
„Naša misija jeste da kontinuirano radimo na informisanju žena o njihovim pravima, da ih ekonomski osnažujemo i edukujemo“, rekla je direktorka.

Na tribini su učestvovali i predstavnici drugih rodnih mehanizama sa pokrajinskog i lokalnog nivoa koji su prisutne informisali o merama i aktivnostima iz domena svojih nadležnosti i rodne ravnopravnosti.

Pokrajinski zaštitnik građana profesor Zoran Pavlović rekao je da je zadatak institucija da zaštite građane i građanke, da utiču na razvoj socijalne pravde, na pravilan ekonomski razvoj, jednake mogućnosti, kao i na prava i veštine žena i muškaraca na dobrobit zajednice.
Kako je rekao, budući da najveći broj pritužbi žena dolazi iz oblasti radnih odnosa, ova institucija će pokrenuti inicijativu za promenom određenih zakonskih odredbi u sferi rada kao na primer uvođenje part-tajm radnog vremena koje bi u znatnoj meri ženama olakšalo oranizaciju vremena i života.

Pomoćnica za demografiju i ravnopravnost polova Svetlana Selaković podsetila je na to da se danas ženski rad kod kuće i dalje ne vrednuje i smatra podrazumevajućim.

„Žena, nakon svog osnovnog posla, kod kuće radi još dodatnih 5,5 sati potpuno besplatno, dok statistika kaže da muškarci rade samo 2,5 sata i to samo ako je u pitanju fizički rad na selu. Ženama je neophodna pomoć i podrška i u ovom domenu, ako ih želimo više na javnim funkcijama“, rekla je pomoćnica Selaković.

U ime opštine, suorganizatora tribine, obratila se narodna poslanica i predsednica Komisije za praćenje i ostvarivanje rodne ravnopravnosti opštine Vrbas, Marjana Maraš.

Tribina je održana pred punom salom na kojoj je bilo prisutno oko 100 žena i muškaraca, članica ženskih udruženja, predstavnika/ca instutucija iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, kao i mediji.

VIDEO: Tribina u Vrbasu