Поводом обележавања Међународног дана жена, Завод за равноправност полова одржао је Врбасу трибину „Положај жена у друштву: дан после – проблеми и достигнућа“.

Обраћајући се присутнима на почетку скупа, директорка Завода за равноправност полова Диана Миловић изјавила је да је догађај са разлогом организован 9. марта, дан након обележавања 8. марта, са симболичном поруком да борба за женска људска права и даље траје и да је то тековина за коју се треба и вреди борити.
„Наша мисија јесте да континуирано радимо на информисању жена о њиховим правима, да их економски оснажујемо и едукујемо“, рекла је директорка.

На трибини су учествовали и представници других родних механизама са покрајинског и локалног нивоа који су присутне информисали о мерама и активностима из домена својих надлежности и родне равноправности.

Покрајински заштитник грађана професор Зоран Павловић рекао је да је задатак институција да заштите грађане и грађанке, да утичу на развој социјалне правде, на правилан економски развој, једнаке могућности, као и на права и вештине жена и мушкараца на добробит заједнице.
Како је рекао, будући да највећи број притужби жена долази из области радних односа, ова институција ће покренути иницијативу за променом одређених законских одредби у сфери рада као на пример увођење парт-тајм> радног времена које би у знатној мери женама олакшало оранизацију времена и живота.
Помоћница за демографију и равноправност полова Светлана Селаковић подсетила је на то да се данас женски рад код куће и даље не вреднује и сматра подразумевајућим.

„Жена, након свог основног посла, код куће ради још додатних 5,5 сати потпуно бесплатно, док статистика каже да мушкарци раде само 2,5 сата и то само ако је у питању физички рад на селу. Женама је неопходна помоћ и подршка и у овом домену, ако их желимо више на јавним функцијама“, рекла је помоћница Селаковић.

У име општине, суорганизатора трибине, обратила се народна посланица и председница Комисије за праћење и остваривање родне равноправности општине Врбас, Марјана Мараш.

Трибина је одржана пред пуном салом на којој је било присутно око 100 жена и мушкараца, чланица женских удружења, представника/ца инстутуција из области здравствене и социјалне заштите, као и медији.

ВИДЕО: Трибина у Врбасу