Трећи и последњи у низу округлих столова под називом „Женино здравље је њена снага“ биће одржан у петак, 13. априла 2018. са почетком у 18 часова у Месној заједници Куцура у општини Врбас.

Oкругли сто посвећен информисању жена са села о правима у систему здравствене заштите претходно је одржан у Бачком Добром Пољу и Савином Селу. Сусрет са женама из ових места показао је да су жене и даље недовољно информисане о сопственим правима, као и да се суочавају са бројним проблемима када је у питању остваривање здравствене заштите.
Највећи проблем је мали број лекара и радно време које је ограничено само на пре подне, што је последица недовољног броја становништва и напуштања сеоских средина. Такође, проблем су и специјалистичке службе које постоје само у већим насељима и градовима, а приступ њиховим услугама је често ограничан или потпуно недоступан. 90% становништа из ових места нема средстава да оде код лекара у својој општини.

Обавеза  наше државе је да елиминише или смањи дискриминацију жена у области здравствене заштите предузимањем посебних мера које ће допринети ефективном остваривању права на здравствену заштиту; равноправан приступ здравственим услугама, посебно оним у вези са планирањем породице, посебне здравствене услуге које се односе на трудноћу, порођај, постпорођајни период, као и бесплатне услуге тамо где је неопходно.
Тим поводом, на округлом столу говориће директорка Завода Диана Миловић, помоћник покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Радовић, председница Савета за равноправност полова Покрајинске владе Миа Страјин и др Даница Драгнић, специјалисткиња гинекологије и акушерства из Опште болнице Врбас која ће одржати стручно предавање о здравственој заштити жена.

Округли сто се организује у оквиру промотивних активности Завода за равноправност полова и програма Унапређена информисаност жена о једнаком приступу здравственим услугама и елиминисању дискриминације жена у области здравствене заштите“.