Директорка Завода за равноправност полова Ивана Крсмановић потписала је у среду, 27. децембра 2023. године уговоре са 42 жене предузетнице којима су одобрена средства за куповину опреме и репроматеријала у укупној вредности од 13.550.000,00 динара.

Завод за равноправност полова расписао је почетком октобра 2023. године Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за подршку развоја и афирмације женског предузетништва у 2023. години за привредна друштва и предузетнице са циљем јачања жена предузетника и привредних друштава, односно микро и малих предузећа у којима су већински власници жене, а које послују на територији АП Војводине. На конкурс се јавило 242 жена предузетница што показује заинтересованост ове циљне групе за овакву врсту подршке.

Конкурс је расписан ради унапређења пословања жена предузетница са територије АП Војводине, односно пружања институционалне подршке развоју пословања којим управљају жене, и то путем инвестирања у опрему која ће допринети расту прихода, новом запошљавању и унапређењу технологије процеса производње или пружања услуге.

Бесповратна средства Завода за равноправност полова ове године додељена су предузетницама за куповину опреме и репроматеријала у различитим делатностима, попут опреме за производњу дрвета, рогоза и канапа, производње парфема, накита, одеће, колача, пецива до опреме потребне у услужним делатностима попут штампарија, архитектонских бироа, књиговодствених агенција, играоница, стоматолошких ординација, фитнес студија и других.

Предузетница Aндријана Радојичић је директорка предузетничке радње Корпорасана из Новог Сада, која се бави обрадом дрвета.  Поводом добијања средстава по конкурсу, рекла је да је ова финансијска подршка кључна у реализацији њеног пословања јер свака машина коју користи у производњи ради на бази компресора. „Средства ћу искористити за куповину компресора који ће покрити капацитете моје производње, нарочито јер сам тек годину дана у предузетништву“.

Бранкица Кенера је оснивачица и власница фирме Кенера НС из Буковца које се бави међународним транспортом и логистиком. Једна је од ретких успешних жена у овој области јер је он примарно мушка професија.
„Ова средства ће ми значити будући да фирма има доста ствари које не може да складишти, на пример гуме, уља итд. и ја сам конкурисала за куповину контејнера који ће ми направити уштеду за изнајмљивање простора.“

Област економског оснаживања жена спада у једне од приоритетних програмских активности у оквиру делатности Завода за равноправност полова. Економско оснаживање жена обухвата креирање програма и мера који имају за циљ подршку женама у пословању, а којима се подстиче развој, запошљавање, самозапошљавање и бољи економски положај.