Директорка Завода за равноправност полова Станислава Малић-Гостовић потписала је у среду, 14. децембра 2022. године уговоре са 38 жена предузетница којима су одобрена средства за куповину опреме у укупној вредности од 13.348.617,25 динара.
Конкурс је расписан са циљем унапређења пословања жена предузетница са територије АП Војводине, односно пружања институционалне подршке развоју пословања којим управљају жене, и то путем инвестирања у опрему која ће допринети расту прихода, новом запошљавању и унапређењу технологије процеса производње или пружања услуге.

Бесповратна средства Завода за равноправност полова ће ове године према пријавама предузетница бити утрошена на куповину опреме за различите делатности, од производњe производа од дрвета, плуте, сламе и прућа, прераде млека и производње сирева, дестилације, пречишћавање и мешања пића, производње путних и ручних торби, сарачких производа и каишева до опреме потребне у услужним делатностима попут ресторана, кројачких и фризерских салона, стоматолошких ординација, архитектонских бироа, књиговодствених агенција итд.

Жужана Бала, власница “Арт Студио пројекта” и директорка Завода

Предузетница Жужана Бала, архитекткиња и власница породичне фирме „Арт Студио пројект“ из Темерина, која нуди разне природне и креативне материјале за кућу и ентеријер, а у понуди имају резбарене лајсне и украсе, бамбус тапете, ролетне и друго, конкурисала је за струг за дрво који може да обради дугачке предмете попут гарнишни. Ова опрема ће проширити њихову понуду јер, према њеним речима,  неки предмети често недостају у продаји, па се купци или мајстори окрећу страном тржишту и увозе их, а овако ће нова опрема проширити понуду фирме и омогућити веће приходе. Посматрајући односе мушкараца и жена у својој фирми, где ради заједно са братом и оцем, примећује разлике у приступу раду, али сматра да сарадња жена и мушкараца мора да постоји и да је она веома битна.
„Важно је повезати женско предузетништво са мушким јер оно додаје неки нов ниво креативности и другачије размишљање. Нама женама јесте теже због деце и породице и што све паралелно радимо, али кључ је у сарадњи.“

Фото: преузето са сајта “Мале млекаре ЋУК”

Истог мишљења је и Милена Ћук из Банатског Карађорђева, власница предузетничке радње „Мала млекара Ћук“ која се бави производњом сирева и намаза од 2008. године, а ове године је код Завода конкурисала за куповину анализатора млека. Према њеним речима ова опрема ће јој помоћи у контроли млека које откупљује од добављача, али и у процени од каквог млека се и када може правити одређена врста сира.
Подршка државних институција је важна, женама треба много више помоћи у бизнису од мушкараца јер су разлике велике, жене нису довољно схваћене нарочито када је у питању подручје материнства и заснивања породице“.

Eмеши Б. Варга, власница “Студија 255”

Емеши Б. Варга из Темерина, поред архитектонске визуализације које јој је примарно занимање, од 2021. године се бави и дизајном предмета и играчка у оквиру фирме „Студио 255“. На основу конкурса Завода добила је средства за куповину осцилирајуће шмиргле и друге специјалне опреме која ће јој помоћи да убрза производњу јер тренутно све шмиргла ручно.
„Први пут конкуришем за средства код државних институција и било ми је изненађење да сам прошла на овом конкурсу. Машине које ћу купити су скупе и пуно ће ми значити ова новчана подршка. Примећујем да држава доста улаже у женско предузетништво и да постоје разни програми који помажу младе предузетнице.“

Ерика Фичор, власница самосталне занатске радње PYTHON“ из Суботице конкурисала је за куповину шиваће машине неопходне за фину обраду ташни. Према њеним речима, за ове послове недостаје радна снага јер више не постоји школа за кожну галантерију, торбаре и сараче и она сама обучава своје раднике и раднице. У почетку, када је почињала да се бави овим послом, примећивала је да је околина другачије гледа јер је жена, било јој је тешко, али данас, после 32 године бављења овим послом, ова предузетница мисли да су жене равноправне са мушкарцима и да свако пружа свој квалитет и допринос у раду.
„Нема разлике у заинтересованости за овај занат када су у питању жене и мушкарци, код мене у радњи је равномерна заступљеност оба пола. Мушкарци су можда потребнији за послове где је потребна физичка снага, када је у питању рад са дебљом кожом јер они раде на изради каишева, моторашких торби и бисага, док су жене вештије у изради финијих женских торбица и новчаника“.

Добитница средстава Милана Миљић, власница дестилерије ORTODOX KOALAS

Милана Миљић је технолошкиња и власница дестилерије „ORTODOX KOALAS“ из Новог Сада. Од средстава добијених од Завода за равноправност полова купиће танкове, пунилице, етикетирке и пумпу са филтером јер је до сада већину послова обављала ручно и нова опрема ће јој у великој мери олакшати будуће пословање.
„Ова област није типична за жене, више је мушкараца јер ту има доста физичког рада, то знам из личног искуства јер сам након студија хтела да конкуришем у неким винаријама, па и за дестилерије, али тамо су увек тражили мушкарце технологе. Јако је тешко било пронаћи посао, нарочито ако виде да сте женско. Међутим, то се мења у последњих пет-шест година, све више имам колегиница технолога у овој области јер се показало да су оне у овим пословима детаљније и педантније.“

Фото: преузето са ФБ странице дестилерије “ORTODOX KOALAS”

Област економског оснаживања жена спада у једне од приоритетних програмских активности у оквиру делатности Завода за равноправност полова. Економско оснаживање жена обухвата креирање програма, мера, акција, кампања и других активности којима се подстиче развој, запошљавање, самозапошљавање и бољи економски положај ове друштвене групе у области економског развоја.

Покрајински завод за равноправност полова расписао је почетком октобра 2022. године Јавни конкурс за доделу бесповратних средстава за подршку развоја и афирмације женског предузетништва у 2022. години за привредна друштва и предузетнице са циљем јачања жена предузетника и привредних друштава, односно микро и малих предузећа у којима су већински власници жене, а које послују на територији АП Војводине. На конкурс се јавило 200 жена предузетница што показује заинтересованост ове циљне групе за овакву врсту подршке.